Zelf meubels maken: Interieur trendwatch 2019

Zelf meubels maken wordt als maar populairder. Niet zo gek eigenlijk gezien het mens-eigen is om onderscheidend te zijn. Maar heb jij er eigenlijk al eens over nagedacht om zelf meubels te maken?

Het is je vast wel eens overkomen: je bezoekt een woonwinkel of meubelboulevard en ziet een meubel staan die bijna perfect in het plaatje past. Met de nadruk op ‘bijna’. Eigenlijk had het tafelblad van een ander materiaal moeten zijn en hadden er iets andere tafelpoten onder moeten zitten. U heeft twee opties: verder zoeken naar een meubel die wél in het perfect plaatje past óf gewoon zelf aan de slag gaan en zelf een meubel maken. Maar waar te  eginnen? In deze blog helpen we je op weg.

Maar eerst een stukje historie….
Nog niet zo lang geleden waren meubelmakers vindbaar op vrijwel elke straathoek. Tegenwoordig is dat anders: De steeds sneller veranderende behoeften van de consument was een serieuze drijfveer voor massaproductie. Grote fabrieken werden geopend en het de ambacht van het meubelmaken verdween langzamerhand. De grote fabrieken konden namelijk snel leveren tegen gunstige prijzen. Iets wat de nekslag was voor veel (kleinere) meubelmakers. Het in huis hebben staan van een uniek meubelstuk, is dan sindsdien dan ook flink veranderd.

Zelf meubels maken (en renoveren) weer in opkomst
Toch is er de laatste jaren een flinke verandering geweest op het vlak van meubelmaken. Steeds vaker zijn we aan het doe-het-zelven op meubelgebied. Grootste drijfveer? De drang om onderscheidend te zijn. Maar meubelmaken heel erg moeilijk? Nee! Je kunt namelijk al eenvoudig starten met het opknappen van een meubel van bijvoorbeeld de kringloop. Had je daar toevallig al eens over nagedacht? Voeg bijvoorbeeld een U-vormige of X-vormige tafelpoot onder een bestaande tafel. Hiermee creëer je meteen een totaal ander meubel Onze trendwatchers zijn het in ieder geval over één ding eens: doe-het-zelven is weer helemaal hip.

Zelf meubels maken: 3 handige tips
Begin eenvoudig
Onze belangrijkste tip? Eenvoudig beginnen is het allerbelangrijkste. Begin je te moeilijk, dan is de lol er toch behoorlijk snel af. En dat wil je natuurlijk niet. Zeker wanneer je nog nooit een meubel hebt gemaakt, kan het beginnen met een te groot project juist een demotiverende werking hebben. Een suggestie? Begin bijvoorbeeld bij het vervangen van de meubelpootjes van al bestaande meubels. Een eenvoudige instap, waar u toch wel snel resultaat van ziet.

Inspiratie vinden
Zelf meubels maken begint bij het opdoen van inspiratie. Verzamel bijvoorbeeld woonmagazines, knip ideeën uit folders of maak een moodboard op bijvoorbeeld Pinterest(tip van de ervaren doe-het-zelvers). Breng daaropvolgend een paar bezoeken aan verschillende kringloopwinkels om te kijken of er meubels zijn waar u toekomst in ziet. Het begint bij visualiseren van de uitkomst!

Schaf de benodigdheden aan voor u begint
Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. Zorg er dan ook voor dat u goed voorbereid begint aan uw meubelproject. Het aanschaffen van het juiste gereedschap en materialen zorgt ervoor dat u gelijk vliegend van start kunt en er gefocust kan worden op het bewerken. Maak een lijstje van alles wat u nodig heeft en schaf alles in één keer aan. Voor kleine dingetjes, zoals het kopen van onvoorziene benodigde materialen, kunt u dan altijd nog even naar de bouwmarkt.