Welke tegels zijn geschikt voor vloerverwarming?

Vloerverwarming is ideaal als je geen lelijke radiatoren in je huis wilt of wanneer je geen ruimte hebt om radiatoren te plaatsen. Met vloerverwarming krijg je ook een heel gelijkmatige opwarming vanuit de vloer, wat een aangename warmte geeft. Daarnaast zal de vloer altijd lekker warm aanvoelen, ook wanneer je bijvoorbeeld koude tegels hebt liggen. Wanneer je tegels gaat kopen in Breda speelt de vloerverwarming een uitermate belangrijke rol.

De warmteweerstand
De warmteweerstand van een vloerbedekking is één van de belangrijkste factoren als je kiest voor vloerverwarming. De warmteweerstand wordt vaak ook aangegeven als R-waarde. De warmteweerstand bepaald de isolatiewaarde van een vloer. Wanneer je geen vloerverwarming hebt, dan is het belangrijk om een vloer te kiezen met een hoge warmteweerstand. De vloer moet er dan voor zorgen kou vanuit de kruipruimte tegen te houden. Een voorbeeld van een vloer met een hoge warmteweerstand, is bijvoorbeeld tapijt. Tegels daarentegen zijn een ideale vloer om over vloerverwarming te leggen. Tegels hebben een lage warmteweerstand en kunnen de warmte van de vloerverwarming gemakkelijk doorgeven.

Natuursteen tegels
Tegels van natuursteen zijn ideale tegels om over vloerverwarming te leggen. Natuursteen tegels hebben een lage weerstand en kunnen de warmte prima geleiden. Dat doen zij ook heel gelijkmatig. Wel is het belangrijk om natuursteen tegels van gelijke formaten te leggen. De tegels kunnen bij niet gelijke formaten de warmte namelijk minder goed geleiden en er is dan kans op scheurtjes of zelfs breuken in de tegels. De warmte wordt ook lang door natuursteen tegels vastgehouden, zodat je lang van de warmte kunt genieten. Het is verstandig om voor aanleg van natuursteen tegels de dekvloer aan de warmte te laten wennen door de vloerverwarming eerst op te warmen en dan af te koelen. De dekvloer is dan al eens uitgezet en gekrompen, zodat de dekvloer minder werkt als de natuursteen tegels gelegd zijn.

Keramische tegels
Ook een vloer van keramische tegels is een uitstekende vloer om te combineren met vloerverwarming. Wat wel heel belangrijk is bij keramische tegels, zijn de uitzetvoegen. Vooral aan de randen is een uitzetvoeg noodzakelijk om scheuren en breuken van de keramische tegels te voorkomen. Daarnaast moet een speciale tegellijm gebruikt worden die geschikt is voor vloerverwarming. In principe zijn alle soorten keramische tegels geschikt voor vloerverwarming, zoals keramisch parket of verglaasde of onverglaasde tegels.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *