Hoe kies je het perfecte salon voor de woonkamer?

Het is zover: je gaat eindelijk de woonkamer een make-over geven. Het behangpapier heb je al uitgekozen, de kasten ook. Nu blijft enkel nog het salon over. Maar een nieuw salon kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Want er is wel heel veel keuze.

Aandachtspunten

Enkel aandachtspunten tijdens het beslissingsproces:

a) Stof of leder

Een eerste knoop die je moet doorhakken, is de bekleding van de sofa. Stof of leder zijn de meest gekozen materialen. Er bestaat ook imitatieleder. Dat is een kunststof die eruitziet als echt leer maar diervriendelijk is.

Alle materialen hebben voordelen en nadelen. Stof voelt bijvoorbeeld warm aan, maar is gevoeliger voor vlekken. Een lederen salon oogt erg luxueus, maar kan na verloop van tijd kleine barstjes vertonen (bij een slecht onderhoud).

Laat je begeleiden door de verkoper bij de keuze van een bekleding.

b) Afmetingen

Aan een te groot salon heb je ook niets. Want dan is er amper ruimte om je te verplaatsen doorheen de kamer, en lijkt alles veel kleiner. Andersom telt ook. Een mini salon in een grote woonkamer is ook niet mooi.

Meet dus op voorhand de beschikbare oppervlakte op. Met deze afmetingen stap je naar de meubelwinkel. De meeste modellen zijn verkrijgbaar in meerdere opstellingen, zodat er altijd een passend salon te vinden is.

Tip: houd rekening met een 10 à 15 cm ruimte tussen het salon en muren of kasten. Zo heeft je interieur voldoende ‘ademruimte’.

c) Opstelling

Voor een salon zijn er verschillende opstellingen om uit te kiezen. Bijvoorbeeld één groot hoeksalon of twee aparte sofa’s. Of misschien wil je een lange zetel met een bijpassende fauteuil.

Deze keuze hangt af van de indeling van jouw woonkamer. Houd rekening met de wandelpaden (bijvoorbeeld van de inkomhal door de woonkamer naar de eetkamer) om de ideale opstelling te bepalen.

d) Kleur

Ook niet onbelangrijk is de kleur. Een sobere, uniforme kleur is steeds een veilige keuze. Met een grijs, donkerblauw of zwart salon doe je weinig verkeerd. Maar in sommige woonkamers mag je gerust uitpakken met een trendkleur. Op deze manier wordt het salon een echte aandachtstrekker.

Opgelet: bij een felgekleurde bekleding houd je de rest van de woonkamer meubels best zo sober mogelijk.

e) Opties

Heel wat salons zijn verkrijgbaar met opties. Dat zijn uitbreidingen voor meer comfort, zoals een extra hoofdsteun, een voetenbank, een relaxfunctie, enz. Die opties kosten wat extra centen, maar zijn voor veel mensen wel de moeite waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *