De voor- en nadelen van natuursteen!

Natuursteen is een natuurlijke steensoort dat veel wordt gebruikt voor tegelvloeren, wanden en aanrechtbladen. Natuursteen kent vele vormen en maten is daarom een materiaal dat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Daarnaast is natuursteen erg onderhoudsvriendelijk wat maakt dat dit een geliefde steensoort is door velen. Een natuurstenen vloer is van hoge kwaliteit en gaat daarom erg lang mee. Ook geeft deze steensoort badkamers en keukens een tijdloze uitstraling. Bij de aanschaf is het wel handig om rekening te houden met het doeleinde waar je deze steensoort voor in wilt zetten. Iedere natuursteenvorm heeft namelijk unieke eigenschappen die wel of niet aansluiten bij het beoogde doeleinde.

Wat is natuursteen eigenlijk?

Natuursteen is een natuurlijk steensoort, dat is voortgekomen uit stollingsgesteente of versteende aardlagen die miljoenen jaren onder immense druk hebben gestaan. De hoeveelheid soorten, kleuren en patronen zijn dan ook te wijten aan de geologische structuur van de aardbodem die verschilt per werelddeel. Natuursteen wordt volledig met de hand gewonnen en bewerkt, waardoor iedere tegel uniek is. Veelgebruikte natuursteensoorten zijn: leisteen, kalksteen, marmer en graniet, welke allemaal bewerkt kunnen worden met de gewenste afwerking. Of je nu kiest voor hoogglans, mat, ruw of gepolijst natuursteen.

De voor- en nadelen op een rijtje!

Natuursteen heeft zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel is de luxueuze uitstraling. Daarnaast is een natuurstenen vloer erg duurzaam en gaat deze tientallen jaren mee. Daarnaast is natuursteen schoonmaken erg eenvoudig. Slechts stofzuigen en af en toe de vloer dweilen met een beschermend middel is voldoende. Echter kent natuursteen ook enkele nadelen. Zo dien je er rekening mee te houden dat deze steensoort door middel van natuurlijke processen is ontstaan. Dit maakt dat dit een schaars product is en de prijs van bijvoorbeeld een natuurstenen vloer erg op kan lopen. Daarnaast dien je vooral bij plaatsing in de keuken rekening te houden met het feit dat natuursteen gevoelig is voor vlekken. Vooral zure producten zoals wijn en citroensap hebben een bijtende werking op de vloer wat vlekken veroorzaakt. Ook het knoeien van vet moet zo snel mogelijk met een vochtige doek schoongemaakt worden om vlekken te voorkomen.

Onderhoud natuursteen kun je zelf doen maar ook uitbesteden aan een professional. Het voordeel hiervan is dat zij de nodige middelen en expertise in huis hebben om ervoor te zorgen dat jouw vloer de zorg krijgt die het nodig heeft.