Kasten in je huis, je kunt er zoveel mee doen!

In huis worden kasten voornamelijk gebruikt als opbergruimte. Kasten kunnen in veel verschillende vormen en soorten worden geplaatst en hebben naast een praktische functie als opbergruimte vaak ook andere functies. Zo kan een kast het interieur van een kamer compleet anders maken en kan een kast ook als opvulling gebruikt worden. In elke ruimte in huis wordt er ook gebruik gemaakt van andere soorten kasten. In de keuken heb je keukenkastjes, in de slaapkamer staat een kledingkast en in de woonkamer een boekenkast.

Opbergruimte

De belangrijkste functie van een kast is zorgen voor opbergruimte. Afhankelijk van de indeling en de grootte van de kast kun je er alle spullen in kwijt die je niet dagelijks gebruikt of die je liever wilt opbergen. Een kast met deuren is vooral geschikt om veel spullen in te zetten. Dit kan ook in een open kast, maar dat komt vaak een stuk rommeliger over. Afhankelijk van het doel dat je hebt met de kast kan het meubelstuk ook zorgen voor opvulling van het interieur. Een boekenkast en een dressoir in een woonkamer hebben bijvoorbeeld een andere functie en vorm, maar moeten wel bij het geheel passen.

Vrijstaande kasten

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten kasten. Je hebt vrijstaande kasten en inbouwkasten. Een vrijstaande kast kan elke vorm en functie hebben. Dit type kasten kunnen op elke plaats worden neergezet en als het nodig is kunnen deze kasten verplaatst worden. Dat kan goed van pas komen als je bijvoorbeeld een andere indeling wilt maken in jouw slaapkamer of woonkamer. De vrijstaande kasten kunnen net als andere meubelstukken dan zo worden verplaatst. Een ander voordeel van een vrijstaande kast is dat je bij de aankoop zelf kunt bepalen hoe groot deze moet zijn.

Inbouwkasten

Inbouwkasten hebben vaak een vaste vorm en zitten al vast op één plek. In tegenstelling tot vrijstaande kasten kunnen deze dus niet verplaatst worden. Toch hebben inbouwkasten ook vele voordelen. Deze kasten zijn vaak weggewerkt in de muur waardoor je ruimte bespaard. Door een deur te openen kun je de opbergruimte van de kast gebruiken. Inbouwkasten kunnen goed van pas komen in bijvoorbeeld een slaapkamer waar weinig ruimte is voor een vrijstaande kast. Ook onder een trap opgang kan een inbouwkast goed worden gebruikt als voorraadkast. Dergelijke ruimtes zijn vaak minder geschikt voor het plaatsen van een vrijstaande kast of andere meubels.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *