Hoe bevestig ik een hangmat?

Hangmatten worden vaak gebruikt om te luieren. Niks lekkerders dan in de tuin in een hangmat liggen en genieten van de zon. Alleen moet de hangmat eerst wel opgehangen worden. Het ophangen van een hangmat lijkt erg makkelijk, totdat je het zelf een keer moet doen. Dan kom je erachter dat het helemaal niet zo makkelijk is. Heb jij ook altijd moeite met het bevestigen van een hangmat? Dan ben jij niet de enige.

Afstand en hoogte bepalen

Als je de hangmat gaat ophangen, moet je de juiste afstand berekenen. Bij het bepalen van de afstand tussen twee ophangpunten kun je de ruimte het beste zo groot mogelijk maken. Als de ruimte tussen deze punten langer is dan de hangmat zelf, is dit geen probleem. Je kunt dit oplossen door het gebruik van kettingen of touw.

Bij het ophangen van de hangmat moet je ook de hoogte van de ophangpunten en de hoogte van de hangmat boven de grond bepalen. De ophangpunten hang je meestal op een hoogte van 180cm. Het laagste deel van de hangmat hangt ongeveer 40 tot 50 cm van de grond. Houd er ook rekening mee dat de hangmat uitrekt na het eerste gebruik.

Waar wil je de hangmat ophangen?

Het verschilt per locatie hoe je de hangmat moet bevestigen. De meest voorkomende plekken waar en hoe je je hangmat kunt ophangen zijn:

  • Muur: tussen twee muren een hangmat ophangen, is ideaal.Zorg er wel voor dat de muur stevig genoeg is, ook moet je goede haken gebruiken bij het ophangen van de hangmat.
  • Boom: je kunt de hangmat ook ophangen tussen twee bomen. Bij een boom kun je het beste touw gebruiken om de hangmat op te hangen. Zorg er wel voor dat het touw niet naar beneden kan zakken. Bind het touw dus boven aan de boom vast.
  • Binnen: een hangmat binnen neemt veel ruimte in, maar deze kun je ook eenvoudig weer opruimen. De hangmat kan je het beste binnen bevestigen met twee haken.
  • Balkon: je kunt de hangmat aan het balkon hangen met twee haken. De ophangpunten kunnen ook naast elkaar geplaatst worden, hierdoor krijg je een soort schommel die niet veel ruimte inneemt.

Luieren in je eigen hangmat

Heb jij nu ook zin om te luieren in een hangmat, maar geen hangmat in huis? Er zijn veel webshops waar je hangmatten met de bijbehorende bevestigingshaken kunt kopen. Bijvoorbeeld bij Hangmat Gigant. Hier vind je allerlei verschillende hangmatten maar ook complete hangmatsets. Dan hoef je helemaal geen moeite meer te doen voor het ophangen van je hangmat.