Eenvoudige manieren om duurzamer te leven

Iedereen doet erg zijn best om duurzamer te leven. We gaan vaker met de fiets in plaats van met de auto, we gooien hun afval niet meer zomaar op straat en we zetten de verwarming minder hoog. Het is van groot belang dat we duurzamer gaan leven, want de gevolgen van klimaatveranderingen worden steeds duidelijker. Denk bijvoorbeeld aan de bosbranden in Californië of de grote stormen in Hawaii. In dit artikel geven we je drie tips om duurzamer te leven.

Verminder je afval

Een eenvoudige manier om duurzamer te leven is door je afval te verminderen en te scheiden. Je kunt je afval bijvoorbeeld verminderen door te kiezen voor producten die niet in plastic verpakt worden of door zelf een tas mee te nemen wanneer je boodschappen doet. Natuurlijk zal er altijd afval zijn wat je niet kunt vermijden. Wanneer je afval hebt is het belangrijk om dit te scheiden. Schaf verschillende prullenbakken aan en gooi plastic bij plastic, groenafval bij groenafval, papier bij papier en maak een aparte bak voor restafval.

Douche een paar minuten korter

Een andere simpele manier om duurzamer te leven is door je water- en energieverbruik te verminderen. Je waterverbruik vermindert bijvoorbeeld al enorm wanneer je een paar minuten korter doucht. Energieverbruik kun je verminderen door elektrische apparaten écht uit te zetten in plaats van op stand-by, door lampen niet onnodig aan te laten staan en door de verwarming een of twee graden lager te zetten. Ook helpt het al enorm om opladers van telefoons uit het stopcontact te halen wanneer je deze niet gebruikt.

Investeer in zonnepanelen

Ten slotte kun je het milieu een handje helpen door zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn vrij duur om aan te schaffen, maar na een paar jaar heb je dit geld weer terugverdiend en zul je de voordelen gaan merken. Wil je zonnepanelen op een plat dak plaatsen? Dan is het verstandig om een zonneschans aan te schaffen. Zo brengen de zonnepanelen voor op een plat dak nog meer op.  Een ander voordeel van zonnepanelen is dat het de waarde van je huis verhoogd.